“CIBER ek onddoen kontsumoak diabetesa kontra laguntzen duen ikertuko du” (El Correo)

Estandarra

Errioxan kokatuta dagoen CIBIR zentroak onddoek gehiegizko pisua eta diabetesa dituzten pertsonengan duten aldeko efektuen ikerketa egiten ari dira, betiere Errioxan bertan landatutako kultiboekin.

Horretarako Errioxako “Instituto de Estudios Riojanos” ek 15.900 euroko diru laguntza ematen ari zaio. Izan ere ikerlariek txanpiñoia, “seta ostra” izeneko perretxiko mota bat eta “shitake” bezalako onddoetan oinarritu ahal izateko, eta lehen aipatutako gaixo horien metabolismoan duten eragina ikertzeko.

Ikerketa hau “in vitro” izango da, hala nola onddo horietatik ataratako zelulak kultiboetan jarriz, eta modu artifizial batean laborategiko plastikozko plaka batzuetan isolatuta edukiz.

Geroago, ikerlariek gehiegizko pisua duten pertsonengandik ataratako zelula batzuetan sartuko dute onddoen kultiboa eta bertako metabolismoan duen eragina aztertuko dute.
Hori guztia, onddoek gehiegizko pisua duten pertsonek dituzten parametroen alterazioak hobetzeko egiten dena da.

Advertisements

Utzi erantzun bat

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Aldatu )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Aldatu )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Aldatu )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Aldatu )

Connecting to %s