Laktosa esnearen osagai garrantzitsuenetariko bat da, modu natural batean ugatzean sortzen dena.  Laktosa, berez, disakaridoa da, ondoren hesteetan hidrolizatzean bi monosakaridotan bihurtzen da, glukosa eta galaktosan, hain zuzen ere. Hidrolisi hori entzima baten bitartez egiten da, laktasa (hesteetako bazter batean aurkitzen da) izeneko entzimaren bitartez.

Intolerantzi honen arazo nagusia, laktasaren ekoizpena oso txikia denez, hesteetako “microvellosidades”, horietan gaitza sortzen da. Kasu hauetan, lactosa gorputzean sartu ondoren, 30 minutu edo2 ordu geroago, honako síntoma hauek azaleratzen ohi dira:

  • Beherakoa, hantura, sabeleko mina.

Haurren kasuan síntoma horiek desberdinak izaten dira:

  • Suminkortasuna, etengabeko negarra.

Beste intolerantzia askoren moduan, kasu honetan ere gauza bera gertatzen da trataerarekin,izan ere bertan ere laktosadun elikagai guztiak zure ohiko elikaduratik ezabatzen badituzu, lehen izandako síntoma guztiak ezabatzen dira. Azpiko taula horretan laktosarekiko intolerantziadun pertsonentzako komenigarria diren elikagaiak aipatuko dira, Ines Maria Ulloa Roman- ek eta Mª Dolores Molini Cabrerak interneteko orrialde batera igotako power point-aren bitartez eskuragarri dagoena.

GRUPOS ALIMENTOS PERMITIDOS ALIMENTOS NO PERMITIDOS
HARINA, CEREALES De trigo, maíz, centeno, arroz. Todos cereales Cereales comerciales y pastas(lácteos añadidos)
POSTRES, PASTELES, GALLETAS Merengues, gelatina, pasteles con agua y grasa y harinas permitidas… Todos postres… hechos con mantequilla y leche
AZÚCARES, DULCES, MERMELADA, F. SECOS Glucosa, f. secos, miel, azúcar mesa, sorbetes Helados, batidos,hechos con leche, mantequilla o crema leche
SOPAS Sopas y caldos de carne y vegetales, extractos carne Sopas comerciales o que contengan leche
BEBIDAS, REFRESCOS Té, café, bebidas alcohólicas, refrescos Batidos preparados con leche o lácteos
CONDIMENTOS Sal, pimienta, mostaza, curry, especias… Mayonesa con leche. Aderezos comerciales

(Inés María Ulloa Román eta Mª Dolores Moliní Cabrera, ww.tcasevilla.com/colaboraciones/ALERG-INTOL.PPT)

(Laktosaren molekula)

 


Utzi erantzun bat

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Aldatu )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Aldatu )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Aldatu )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Aldatu )

Connecting to %s